Speciális kineziológiai módszerek

A Touch for Health© (TFH) / Gyógyító érintés

A világon a legelterjedtebb és legtöbbek által ismert speciális kineziológiai rendszer. Bármely más speciális kineziológiai ág alapjaként tisztelik, ettől függetlenül önmagában is teljes egész. Kidolgozója Dr. John F. Thie.

Technikái magukban foglalják akár 42 izom tesztelését és a működésüket biztosító energiaáramlás elősegítését, akupresszúrás pontok érintését, reflexpontok masszírozással történő stimulálását, meridiánok simítását, és számos fájdalomcsillapítást és mozgásrendszeri deformitás helyreállítását támogató eljárást is. Elsődleges megközelítése a test minden részével és aspektusával – érzelmekkel és szervekkel is – kölcsönhatásban lévő meridián rendszer energiaáramlásának helyreállítása, így a test energiájának növelése, megelőzés.

A Touch for Health Magyarországon is megtanulható, megértéséhez nincs szükség semmilyen előzetes képzettségre. Tanfolyamait az International Kinesiology College (IKC) által regisztrált magyar oktatók tartják, s ők nemzetközi szinten elismert oklevelet adnak.

Three in One Concepts© (One Brain©) / Három az egyben koncepció (Egy agy módszere)

A One Brain© módszer elsősorban a negatív érzelmi stresszek oldásával foglalkozik. Kidolgozói: Gordon Stokes, Daniel Whiteside, Candance Calloway.  

A One Brain© rendszer célja beazonosítani mindazokat a blokkokat, amik az állandóan ismételt, káros viselkedésformákban tartanak minket, illetve az ezekhez tartozó érzelmi stressz oldása a test-lélek-elme integrációján keresztül. Így gyengéden kapcsol minket vissza a minden pillanatban rendelkezésünkre álló választás lehetőségéhez.

A módszer nagyszerűségét az biztosítja, hogy érzelmekkel dolgozik, figyelembe veszi az adott -tesztelt- személy szokásos viselkedés módját stresszes helyzetben, s azt a kort keresi meg és ott végzi a stresszek oldását, ami a legmegfelelőbb a stressz oldásához.

A One Brain© ág stresszoldásának eredménye az, hogy a negatív szituáció emléke ugyan megmarad, de már nincs emocionális töltete. S az emberek képesek lesznek megteremteni maguknak azt az áhított jövőt, amelyre vágynak. Felelősségteljes, kompetens személlyé válnak saját sorsuk alakításában.

A One Brain© módszer Magyarországon az egyik legelterjedtebb, tanfolyamai számos – a rendszer által regisztrált – oktatónál elérhetők, s nemzetközileg elismert oklevelet kapnak a hallgatók.

 

Wellness Kineziológia (Stress Release) / Jó közérzet kineziológiája 

A Wellness Kineziológia rengeteg időt megspórolva jut el a problémák gyökeréig.

Az életünk bármely szakaszában keletkezett stressz könnyen és gyorsan beazonosítható és oldható, gyors, hatékony és biztonságos technikái segítségével. Eljárásai között megtalálhatók NLP technikák, a Touch for Health rendszer módszerei, meridián kopogtatás és szemmozgásos korrekciók is.

Kifejezetten dolgozik a stressz szempontjából fontos pozitív és negatív érzelmek beazonosításával és oldásával, felkutatja és oldja a javulás útjában álló önszabotázs programokat, és a problémát működtető, akár a személyiség részévé vált negatív hitrendszereket.

A Stress Release tanfolyamot a rendszer kidolgozója, Dr. Wayne Topping által képzett és felhatalmazott magyar oktatók oktatnak, s nemzetközileg elismert oklevelet adnak.

Educational Kinesiology – EDU-K (Brain Gym©) / Pedagógiai Kineziológia (Agytorna módszere)

A KINEZIOLÓGIA egyik legrégebbi ágát az EDU-Kineziológiát egy amerikai pedagógus házaspár (Dr. Paul és Gail Dennison) fejlesztette ki (1983), melynek egy része BRAIN GYM©, avagy Agytorna néven vált ismertté hazánkban.

Alapelve, hogy bizonyos speciális mozdulatsorok hatására az agy fejlődésnek indul, és a tanulási képességek javulnak. A mozdulatsorok speciális agyi területek stimulációjával érnek el változást a részképességekben. Egyszerűségüktől függetlenül ezek a gyakorlatok már több, mint 20 éve bizonyítják hatékonyságukat. 

Az Agytornát használó tanárok különösebb erőfeszítés nélkül fel tudják kelteni a gyermekekben is az önfejlesztés iránti érdeklődést. Az Agytorna ismeretének birtokában a diákok agyfélteke összehangolását /agyintegrációt/ is el tudják végezni, mely a tanulók teljesítmény növekedését vonja maga után. Mind óvoda pedagógusok, mind általános és középiskolai tanítók, tanárok be tudják építeni a módszert munkájukba. Használható a rendszer a felnőttoktatásban is. De szülőknek is segítséget nyújt abban, hogy felkészítsék gyermekeiket a stresszmentes, hatékony tanulásra.

A módszer regisztrált oktatói nemzetközileg elismert oklevelet adnak.

Agyformatálás

Minden, Alkalmazott Fiziológián alapuló rendszer – így a LEAP, Neuroenergetikai kineziológia, SIPS és további AK kurzusok – belépő tanfolyama. Elvégzése magasabb szintű alaptudáshoz kötött: Touch for Health első négy szintje, One Brain első hat szintje, vagy Brain Gym oktatói szint. Kidolgozója: Hugo Tobar.

Mindenki, aki az Agyformatálás világába érkezik, új dimenziót nyit a kineziológiával végzett munka lehetőségein belül. Az itt elsajátított módszerek már lehetővé teszik az egyes idegrendszeri területek működési energiájának pontos megszólítását, a működés célzott kiegyensúlyozását.

Hyperton-X

A Hyperton-X (Dr. Frank Mahony) egyfajta sportkineziológiának is tekinthető, eljárásai azonban messze túlmutatnak a fizikai teljesítmény növelésén. A hipertóniás izmok ellazítására kidolgozott módszer egyszerű, mégis az egyik legerőteljesebb technika az izomfeszültség oldására, gyenge és fájó izmok megerősítésére, a kognitív funkció javítására, a rugalmasság fejlesztésére, a sportteljesítmény fokozására, és az izmok sejtmemóriájának oldására.

Az izmok fájdalmát, gyengeségét és korlátozott mozgástartományát okozhatja többek között érzelmi stressz, túlzott használat, folyamatosan ismételt használat vagy egy izomcsoport túlterhelése, hosszan tartó ülőmunka, és neurális dezorganizációt okozó váratlan, hirtelen mozdulat. A Hyperton-X kiegyensúlyozási folyamatával a kezelt izmok egyensúlya és integritása hamarabb helyreáll.

Egy teljes Hyperton-X balansz során 16 izom ellenőrzése és oldása történik. Hatására nem csak a kiegyensúlyozatlanság múlik el, hanem csökken a fáradtságérzet, nő a rugalmasság, javul a test/elme integráció a gerincvelői folyadék szabaddá tett áramlása miatt, ezzel együtt pedig javul az idegrendszer és az endokrin rendszer működése. Ezen kívül a Hyperton-X segíthet a koordinációs zavarok, memóriazavarok, olvasás, írás, matematikai és más tanulási készségek fejlesztésében.

LEAP

A LEAP© (Dr. Charles T. Krebs) agyintegrációs program egy összesen 5 részes tanfolyamsorozat. Erőteljes módszerei és korrekciói az Alkalmazott Kineziológiából ismert, az Agyformatálás tanfolyamon elsajátított technikák segítségével az agy működési hierarchiáját követve állítják helyre az agyintegrációt és az idegrendszeri működést. Sztenderd pszichológiai tesztekkel is mérhető hatásai miatt nemzetközi szinten ajánlják pszichológusok, tanárok és egyéb terapeuták.

Kidolgozója, Dr. Charles T. Krebs, klinikai pszichológusokkal, beszédpatológusokkal, neurológusokkal és más szakemberekkel együttműködve 25 év kutatási eredményeit összegezte a LEAP© programban. Kiemelten hatékony bármely tanulási nehézség javításában, beleértve az ADD-t, ADHD-t, diszlexiát, olvasási, helyesírási és matematikai problémákat.

A módszert Ausztráliában és Európában egyetemeken is oktatják, jelenleg világszerte több, mint 500 szakember alkalmazza a módszer részeit, vagy teljes egészét.

A LEAP© agyintegráció célja az agyműködés összehangolt időzítettségének a helyreállítása, újra munkába állítva azoknak az agyi területeknek a működését, amik valamilyen stressz hatására – kivonták magukat a forgalomból -, vagy valamiért soha nem is vettek részt a teljes aggyal történő gondolkodásban. Az agyintegráció, és általa a teljes aggyal történő működés elvesztése korlátozódhat csak egyes helyzetekre, stresszt és nehézséget okozva bizonyos tevékenységek elvégzésekor (pl. lámpaláz), vagy folyamatosan fennálló probléma is lehet, mint azt egyes tanulási nehézségeknél tapasztaljuk.

Neuroenergetikai kineziológia – NK

A Neuroenergetikai kineziológia az Alkalmazott Kineziológiából kifejlődött kineziológiai rendszerek közé tartozik, így ugyanarról a tőről fakad, mint a LEAP program vagy a SIPS rendszere. Kidolgozója: Hugo Tobar. Mára a modern kineziológia egyik jelentős ágává nőtte ki magát. Módszerével mélyreható módon lehet dolgozni csakrákon, meridiánokon érzelmeken, és a test fiziológiai működésén is.

Eddig Magyarországon a következő tanfolyamai voltak elérhetőek, külföldi oktatóktól: Neuroemocionális pályák 1-3, Primitív reflexek 1-2, Kiégés.

Elvégzésének feltétele az Agyformatálás ismerete, így kifejezetten haladó szintű tudásnak számít. A Neuroemocionális pályák első szintjét végzett szakember az 5 alap érzelem: félelem, fájdalom, düh, szeparáció és motiváció témakörével tud dolgozni, a 2-3. szintet végzettek az alvásciklusok, a szexualitás, a függőségek, a rövid és hosszú távú stressz, a tiszta gondolkodás, a spirituális tudatosság témáit és egyes neurotranszmitterek működését is meg tudják szólítani. A Primitív reflexek tanfolyamot végzettek hatékonyan dolgoznak a korai gyermekkor nem megfelelően integrálódott reflexeivel. A Kiégés tanfolyamot végzettek pedig a mellékvese kifáradás okozta tünetek stresszkezelésével tudnak hatékonyan életminőséget javítani.

SIPS – Stressz Indikátor Pontok Rendszere

A SIPS a kineziológia egyik igen érdekes, mélyen ható és viszonylag új ága. Akupresszúrás pontokat és izomtesztet használ az egyén által megélt stressz pontos minőségének beazonosítására és oldására. A SIPS megmutatja, hogy egy adott problémához tartozó stresszt mi okozza, és milyen ellenállás miatt nem tud a problémát gyógyító energia hatást kifejteni. A SIPS továbbá megmutatja a kapcsolódó stressz típusát, ami a blokkot okozza, és megszünteti azt az ellenállást, ami miatt a korrekció nem működik. A SIPS ezáltal hatékonyabbá teszi a klienssel való munkát. Kidolgozója: Ian Stubbings.